Trygg Idrott med Linköpings Fältrittklubb
Klubbens trygghetscoacher
”Trygghetscoach” är ett projekt av RF Sisu Östergötland. LFK är med i projektet som en del i vårt ständiga arbete med en trygg och inkluderande miljö för alla i stallet, inte minst barn- och ungdomar. Vi har utsett två trygghetscoacher, Emma Melin och Adeline Grainca.
Varje torsdag 16.30 – 18.30 är det STALLHÄNG med mellis och olika aktiviteter i teorisalen, tillsammans med våra trygghetscoacher. Missa inte det! De är i stallet även på andra tider men du träffar dem säkrast under Stallhäng
Du hittar dem också på Instagram, smedstadtrygghetscoach. Där kan du alltid skriva till dem.
Vi arbetar aktivt och förebyggande för att motverka kränkning, trakasserier och diskriminering.
Värdegrund
I Linköpings Fältrittklubb
- Blir alla sedda och känner sig trygga.
- Har vi en positiv syn på varandra och verksamheten.
- Arbetar vi aktivt för att förebygga alla former av utanförskap.
- Utbildar vi för att säkerställa ett gott ledarskap och goda förebilder.
- Verkar vi för god hästhållning och en säker verksamhet.
- Arbetar vi långsiktigt med föreningens utveckling.
Här på hemsidan läser du en kort version av klubbens Trygghetspolicy.
Åtgärder för att verka för en trygg idrottsförening:
- Vi har med stöd av RF-SISU utsett två trygghetscoacher som fått utbildning och finns på plats i stallet och genomför aktiviteter för ökad trygghet.
- När vi representerar föreningen eller har föreningskläder på oss skall vi alltid tänka på föreningen och tänka efter om hur vi bemöter andra, vad som inte är lämpligt att göra när vi representerar föreningen samt vad vi skriver och kommenterar på internet.
- Omklädningsrummet. I samband med föreningens verksamhet i omklädningsrum är det inte tillåtet att fota eller filma över huvud taget.
- Sociala medier. I vår förening förhåller vi oss till värdegrunden och vi tänker alltid efter före vad vi skriver och publicerar på sociala medier. Tänker efter vad eller vem som visas i bild och varför. Tänker efter vad eller vem som inte visas och varför. Om det bildas nya grupper på sociala medier som har med föreningen eller grupper/lag att göra, skall alla få vara med. Kontinuerligt arbete med bemötande av och respekt för varandra är viktigt i våra lag/grupper.
- Resor. Det är alltid minst en vuxen, gärna två eller fler beroende på gruppens storlek, med vid resor med föreningen.
- Vid övernattning (Pios aktiviteter). Det är alltid minst två vuxna närvarande hela natten.
- Stallet. Vi strävar efter att det ska finnas stallvärdar på plats när elever vistas i stallet.
- Läktaren. Vi tänker alltid efter innan vi filmar/fotar pågående lektion. Ingenting publiceras på sociala medier utan medgivande från de som syns i bild.
Jämställdhet
I dagens samhälle är en jämställd organisation och förening relevant. Jämställd idrott är en förutsättning för att framtidens idrott ska vara öppen och välkommen för alla. Vi ser det som viktigt att hela föreningen genomsyras av jämställdhet, bär med sig frågan dagligen i verksamheten och vid styrelsebeslut.
Ledare
Att vara ledare och tränare är ett förtroendeuppdrag och ingen rättighet. För att föreningen ska känna sig trygg med de personer som får ett förtroendeuppdrag använder vi nedanstående verktyg. Föreningen samverkar aktivt med HSOABs ridskola och stall med syfte att säkerställa samma krav hos all personal.
Registerutdrag
Alla föreningar som är medlemmar i Riksidrottsförbundet åläggs i enlighet med lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Syftet med registerkontroll är att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott.
Utbildningsplan
LFKs medlemmar uppmuntras att delta i Svenska Ridsportförbundets ledarutbildningar. Håll koll på våra sociala medier för att veta när utbildningarna äger rum.
Om något oönskat har hänt
Om du känner dig utsatt:
- Alla som har uppmärksammat att någon är utsatt kan meddela detta genom att mejla styrelse@linkopingsfaltrittklubb.se, mejla en styrelsemedlem, eller lägga ett meddelande i LFKs brevlåda utanför LFKs kontor på Smedstad Ridsportcenter.
- Styrelsen kommer överens om vem som är bäst lämpad att utreda situationen.
- Kontakt tas med inblandade parter.
- Åtgärder tillsätts. Vid händelser som berör anläggningen Smedstad Ridsportcenter görs en åtgärdsplan i samarbete med HSOAB.
- Uppföljning sker enligt överenskommelse.
Handlingsplan vid kris
Då en händelse som kan utvecklas till en kris har upptäckts:
- Meddela ordförande eller övrig representant i styrelsen.
- Ordförande beslutar sedan om informationen är av sådan karaktär att krisgruppen ska meddelas.
Av föreningen utsedd krisgrupp.
Kontaktpersoner:
Clas Rinné (Ordförande LFK) – ordforande@linkopingsfaltrittklubb.se
Josefine Linder (Ridskolechef) – josefine.linder@hsoab.se, 013-3900275
Åsa Glavich (Vice ordförande LFK) – vice@linkopingsfaltrittklubb.se
Ni kan självklart prata med alla i styrelsen om något inträffat. Tveka inte även om du är osäker på om du vill göra anmälan eller ej. Vi finns för råd och stöd.
Hela vår Trygg Idrott plan kan du läsa här »
Läs om RF SISU Östergötlands arbete för Trygg Idrott här »
Där finns också telefonnummer att ringa för dig som känner dig utsatt.
Ta hand om er!
Här kan ni se Svenska Ridsportförbundets film Vår Värdegrund. Smedstad Ridsportcenter och flera av LFKs medlemmar är med. I klubben jobbar vi för att alla som vistas på Smedstad Ridsportcenter ska känna sig som en del i vår gemenskap och det ska alltid vara tryggt att komma till oss.