Trygg Idrott

TRYGG IDROTT – POLICY

Häst i hage på Smedstad Ridsportcenter.

Här kan ni se Svenska Ridsportförbundets film Vår värdegrund. Smedstad Ridsportcenter och flera av LFKs medlemmar är med. Till filmen »

I klubben jobbar vi för att alla som vistas på Smedstad Ridsportcenter ska känna sig som en del i vår gemenskap och det ska alltid vara tryggt att komma till oss.

Vi arbetar främjande och förebyggande för att motverka kränkning, trakasserier och diskriminering.

Värdegrund

I Linköpings Fältrittklubb
  • Blir alla sedda och känner sig trygga
  • Har vi en positiv syn på varandra och verksamheten
  • Arbetar vi aktivt för att förebygga alla former av utanförskap
  • Utbildar vi för att säkerställa ett gott ledarskap och goda förebilder
  • Verkar vi för god hästhållning och en säker verksamhet
  • Arbetar vi långsiktigt med föreningens utveckling

Vi motverkar mobbing med bland annat följande åtgärder:

• Det är inte tillåtet att fota eller filma i omklädningsrummen eller skåpsrummet.
  • Vi är noga med vad vi publicerar på sociala medier. Ingenting publiceras utan medgivande från de som syns i bild.
  • Om det bildas grupper på sociala medier som har med föreningen eller grupper/lag att göra, skall alla få vara med.
  • Det är alltid minst en vuxna med vid föreningens resor.
  • I stallet finns stallvärdar, från 16 år, som stöttar och hjälper till när det behövs.
  • Alla som erhåller uppdrag som inom vår förening och/eller HSOAB ska, om uppdraget innebär direkt och regelbunden kontakt med barn, visa upp ett utdrag ur sitt belastningsregister.
  • Vi tar alltid in referenser från minst ett tidigare ledaruppdrag.
  • Om något oönskat händer har vi en tydlig handlingsplan för hur det ska hanteras.

Jämställdhet

I dagens samhälle är en jämställd organisation och förening relevant. Jämställd idrott är en förutsättning för att framtidens idrott ska vara öppen och välkommen för alla. Vi ser det som viktigt att hela föreningen genomsyras av jämställdhet, bär med sig frågan dagligen i verksamheten och vid styrelsen beslut.

Ledare

Att vara ledare och tränare är ett förtroendeuppdrag och ingen rättighet. För att föreningen ska känna sig trygg med de personer som får ett förtroendeuppdrag ska följande verktyg användas:
Registerutdrag
Alla föreningar som är medlemmar i Riksidrottsförbundet åläggs i enlighet med lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Syftet med registerkontroll är att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. Föreningen samverkar aktivt med HSOABs ridskola och stall med syfte att säkerställa samma krav.

Utbildningsplan

LFK’s medlemmar uppmuntras att delta i ridsportförbundets ledarutbildningar.

Om något oönskat har hänt

Om du känner dig utsatt:

1. Alla som uppmärksammar att någon är utsatt kan meddela detta genom att maila (This is a mailto link) ringa eller maila en styrelsemedlem (ordförande Maria Grundström) eller lägga ett meddelande i LFK: brevlåda utanför LFK kontoret på Smedstad Ridsportcenter.
  2. Styrelsen kommer överens om vem som är bäst lämpad att utreda situationen.
  3. Kontakt tas med inblandade parter.
  4. Åtgärder tillsätts. Vid händelser som berör anläggningen Smedstad Ridsportcenter görs en åtgärdsplan i samarbete med HSOAB.
  5. Uppföljning sker enligt överenskommelse.
Handlingsplan vid kris
Vid en händelse som kan utvecklas till en kris har upptäckts:
  • Meddela ordförande eller övrig representant i styrelsen.
  • Ordförande beslutar sedan om informationen är av sådan karaktär att krisgruppen ska meddelas
Av föreningen utsedd krisgrupp.
Kontaktpersoner:
Maria Grundström (ordförande LFK)
Josefine Linder (ridskolechef)

Ta hand om er!
Hälsningar styrelsen för Linköpings Fältrittklubb

Trygghetspolicy i längre version »

Uppdaterad: 06 SEP 2020 09:21 Skribent: Åsa Murhed

E-post: styrelse@linkopingsf...